Bor: Englezi kreditiraju otvaranje rudnika

Bez autora
Aug 11 2011

Engleski investicioni fond "Red kejt majn", iz Londona, kreditiraće, sa 30 miliona evra, otvaranje rudnika bakra i zlata "Cerovo 1", iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB). Sa Englezima su utanačili da kredit počnu da vraćaju tek posle otvaranja rudnika "Cerovo 1", u kome ima oko 14 miliona tona rude bakra i zlata. Zajam im je odobren na tri godine, uz godišnju kamatu od 4,4 odsto. Takođe, uslov čelnika "Red kejt majna" za odobravanje kredita, na koji su pristali, bio je i da im, tokom naredne decenije, prodajeju bakar po berzanskim cenama. Profit, koji će se ostvariti tokom trogodišnje eksploatacije "Cerova 1", pored vraćanja dugova, biće uložen i u proširenje tog rudokopa. Jer, u okolini tog ležišta ima "overenih" još - 130 miliona tona rude bakra i zlata. U narednih 20 godina, iz kompleksa "Cerova" moguće je izvući oko 350.000 tona bakra, blizu 18 tona zlata i gotovo 120 tona srebra.

Bor: Englezi kreditiraju otvaranje rudnikaEngleski investicioni fond "Red kejt majn", iz Londona, kreditiraće, sa 30 miliona evra, otvaranje rudnika bakra i zlata "Cerovo 1", iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB).

Ovo je, za "Novosti", potvrdio Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB "Bor".

- Sa Englezima smo utanačili da kredit počnemo da vraćamo tek posle otvaranja rudnika "Cerovo 1", u kome ima oko 14 miliona tona rude bakra i zlata - objašnjava Spaskovski.

- Zajam nam je odobren na tri godine, uz godišnju kamatu od 4,4 odsto. Takođe, uslov čelnika "Red kejt majna" za odobravanje kredita, na koji smo mi pristali, bio je i da im, tokom naredne decenije, prodajemo naš bakar po berzanskim cenama.

Generalni direktor RTB kazao nam je da će profit, koji će se ostvariti tokom trogodišnje eksploatacije "Cerova 1", pored vraćanja dugova, biti uložen i u proširenje tog rudokopa. Jer, po njegovim rečima, u okolini tog ležišta ima "overenih" još - 130 miliona tona rude bakra i zlata.

- Po našim sagledavanjima, u narednih 20 godina, iz kompleksa "Cerova" moguće je izvući oko 350.000 tona bakra, blizu 18 tona zlata i gotovo 120 tona srebra - podvlači Spaskovski.

- A, eksploatacijom ovog rudnika, u kome će biti uposleno više od 400 radnika, u tom periodu ostvarićemo čist profit od - 1,5 milijardi dolara!

Profit

RTB je u prvih šest meseci ove godine ostvario čist profit od blizu četiri miliona dolara, kazala nam je Mirjana Antić, zamenica generalnog dirktora "Bora" za ekonomske poslove. U tom periodu ovde je dobijeno 14.000 tona bakra, 700 tona zlata i 2,5 tona srebra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik